Varning Den här hemsidan använder cookies. Välj "Jag godkänner" eller stäng denna ruta för att acceptera våra policies.

Den högsta kvaliteten, från böna till din kopp!

Nespresso är känt för sitt utmärkta kaffe och sin höga kvalitet. Men bakom din kopp ligger det mycket arbete. Upptäck kaffets resa för att förstå det fantastiska hantverk och engagemang som skapat din kopp.

Kvalitetskaffe från rötterna

Att göra en perfekt kopp kaffe med rätt smak, värme och crema kräver inte bara en Nespresso professionell maskin utan också den högsta kvaliteten på kaffet. En process av noggranna beslut, exakta urval, starka relationer och engagerade program.

Bakom kulisserna på din kopp

För att göra den idealiska koppen kaffe är bönderna och agronomerna mycket viktiga, utan dem skulle det vara omöjligt. Nespresso arbetar med nära 110 000 kaffebönder i 14 länder. Många av dem har varit med i mer än tio år.

Bakom en framstående bonde står en framstående agronom. De är experter på markhantering, produktion av grödor och miljövård, såsom kompostering. Agronomerna undervisar och hjälper bönderna så att de kan odla kaffe av högsta kvalitet på ett hållbart sätt. Jämställdhet är också någonting som alltid varit viktigt för Nespresso. År 2020 var 31% av de 441 agronomerna inom AAA Sustainability Quality-programmet kvinnor!

Precis som med vin får kaffet sin unika karaktär, inte bara från odlingen och skörden utan också från dess terroir. Beroende på jordmånen, vädret, höjden och latituden får varje kaffe sin unika smakprofil.

Bönans resa

Nespresso använder sig av två typer av bönor, Robusta och Arabica. Robusta bidrar med tyngd, kropp, textur och rena kaffearomer till din kopp. Arabica, som representerar 90 till 95% av kaffet i blandningarna, bidrar med finess, syra och elegans.

Från att bönorna planeras tar det cirka 3–4 år innan de börja producera bär. Och dessutom 30–40 veckor tills bären är redo för skörd. När bären är mogna skördas dem, ofta för hand.

Eftersom alla bär är unika kräver de olika skördetider, bönderna behöver därför gå till samma träd flera gånger för att tömma det. Denna metod är dyrare i både tid och pengar, men garanterar den bästa kvaliteten. En enda dålig böna kan förstöra ett helt parti.

När bönorna har plockats placeras de i vatten så att en fermenteringsprocess startar. Sedan skalas bönorna, sorteras och torkas, ofta i solen. För att garantera den högsta kvaliteten kontrolleras bönorna flera gånger under hela processen, både fysiskt och smakmässigt.

Sedan transporteras bönorna till Europa där de blandas, rostas och mals. De rostas olika beroende på blandningen och vilken karaktär de ska få. Denna fas är viktig för att skapa ett bra kaffe. Det är här alla smaker och aromer kommer fram.

Efter malning är det dags att försegla kaffet i en oändligt återvinningsbar aluminiumkapsel. Kapseln skyddar över 900 kaffearomer från oxidation och förändring av smak.

Gröna val

Nespressos höga standard innebär särskilda krav när det gäller kaffekultur och övergripande hållbarhet. Därför skapades Nespresso AAA Sustainable Quality Program 2003 i samarbete med Rainforest Alliance. Samarbetet säkerställer konstant kvalitet samtidigt som det innebär att bönderna får bättre betalt och miljön får ett bra skydd.

6 saker värda att veta om skörden

#1 Bären måste plockas vid rätt tidpunkt. De får inte vara för gröna, då är de omogna och heller inte för mörka, då är de övermogna. De ska vara klarröda när de är redo för skörd.

#2 I visa länder blommar kaffeträden två gånger om året, beroende på mängden sol de får. Två blomningar innebär även två skördar.

#3 Eftersom majoriteten av alla kaffebönor plockas för hand, behöver bönderna mellan 3 och 5 besök per träd för att plocka alla bären vid rätt tidpunkt.

#4 En annan metod som ibland används vid skörd är "strippning". Bönderna tömmer trädet genom att dra händerna längs grenarna. Både mogna och omogna bär faller då ner på en presenning och sorteras sen i en maskin eller för hand.

#5 För att förenkla skörden i till exempel stora plantager kan maskiner användas om marken är tillräckligt plan.

#6 Skördetid innebär inte alltid soliga dagar. I vissa länder sker det under regnperioden. Det betyder att bönorna inte kan torkas i solen, utan torkas då artificiellt på låg temperatur.

Varje kopp Nespresso handlar om passionerat arbete, gedigen kunskap och noggranna processer. Det innebär ständiga åtagande att leverera den bästa smaken och färskheten, alltid med högsta kvalitet. Om du inte redan njuter av en kopp, ta en titt på vårt sortiment för professionella maskiner.