Varning Den här hemsidan använder cookies. Välj "Jag godkänner" eller stäng denna ruta för att acceptera våra policies.

The Heart ❤️ of Home projektet bidrar till att förändra liv

När vi startade det här fantastiska projekt 2019 var vårt mål att förändra livet för våra kvinnliga kaffebönder och deras familjer i Colombia. Ett av de vanligaste hälsoproblemen i Colombia är luftföroreningar inomhus på grund av matlagning över öppen eld, så vi bestämde oss för att hjälpa till med moderna eko-spisar. Eko-spisarna eliminerar föroreningar, minskar vedmängden och förbättrar bostäderna för bönderna.

Att ge är den största gåvan!

Och vi gjorde det i våra kunders namn, som en julklapp! Trots Covid-19-krisen är vi glada att meddela att vi har nått mer än vårt ursprungliga mål och installerat 35 spisar i den kända kafferegionen Caldas.

Har något förändrats för våra bönder sedan vi installerade eko-spisen?

Vi kontaktade vår partner Cafexport i Colombia för att ta reda på om våra bönder upplever en positiv förändring efter installationen av eko-spisen. Cafexport besöker dem ganska ofta under normala tider, men på grund av Covid-19 är det nu mycket svårare att resa inom landet. Men när vi ringde hade de just besökt ett par familjer.

En vanlig dag före eko-spisen började bönderna tidigt på morgonen för att tända elden, värma upp huset och kunna laga mat några timmar senare. De var tvungna att mata elden med stora mängder ved hela dagen, bara för att hålla glöden och värmen igång. Husens väggar skadades av den öppna elden, för att inte tala om invånarnas lungor, som påverkades av luftföroreningar och partiklar.

Med eko-spisen kan bönderna börja dagen senare på morgonen. Värmen stannar kvar mycket längre och värmer upp hemmet snabbare, eftersom spisluckan går att stänga. Det betyder att mycket mindre ved behövs för att få en hög temperatur och ett bekvämt hem. Och - bäst av allt - familjerna mår bättre än på länge utan förorenad inomhusluft.

"Jag är väldigt nöjd med min eko-spis, eftersom den inte ryker."

Det här är Alba Nury Aguirre, hon är ägare till kaffefarmen La Italia, som ligger i Colombia. Alba har varit en del av Nespressos AAA-program i fem år. Hon gillar samarbetet med oss och känner att det hjälper henne att utveckla sin verksamhet. Lyssna på hennes historia om hur eko-spisen har förbättrat det dagliga livet för både henne och hennes familj.

"Jag gillar Nespresso väldigt mycket eftersom de ger oss mycket hjälp"

Det här är Ana de Jesus Mejia, hon är ägaren till kaffefarmen El Nivel i Colombia. Ana har varit en del av Nespressos AAA-program i 18 år. Lyssna på hennes berättelse om eko-spisen och hur Heart of Home-projektet samt Nespresso Professional bidrar till ett förbättrat liv för henne och hennes familj.

Varför eko-spisar och inte gas eller andra lösningar?

I kaffeplantagen förnyar bönderna plantorna var 5e till 6e år. För att säkerställa en inkomststabilitet ersätter de några plantor i taget. När träden huggs ned används veden för matlagning och uppvärmning av husen. Det är en lång tradition i Colombia att se till att kaffeträden används till goda gärningar och som ett ekonomiskt spanade för bönderna.

Ett samarbete som bygger starka relationer

Engagemang och tillhörighet tror vi är nyckeln till ett långsiktigt och framgångsrikt samarbete. För att bygga en stark relation med förtroende och värde, bidrar bönderna med 10% av eko-spisen. Inga ytterligare åtaganden krävs av dem, enbart ett starkare engagemang och band mellan oss. Numera motiverar detta initiativ många andra familjer att vara en del av det fantastiska projektet Heart of home.

Nespresso har ju redan sitt eget hållbarhetsprogram, behöver Premium Coffee göra detta? Redan 2003 lanserades Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program, samarbetet mellan Nespresso och Rainforest Alliance. Idag stöttar Trippel A-programmet 110 000 kaffeodlare så att de kan odla sitt kaffe på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Med det trefaldiga fokuset på kvalitet, hållbarhet och produktivitet är initiativet unikt inom kaffenäringen och något att verkligen vara stolt över. Heart of the Home, Premium Coffees eget projekt, är ett litet men viktigt komplement till vad Nespresso redan gör.

Vad händer om du går med i projektet?

Under ett komplext år motiverar denna första prestation oss mer än någonsin att fortsätta stödja många fler familjer och förbättra deras levnadsvillkor. Och vi vill göra ännu mer, kanske med dig? Kontakta oss så berättar vi mer.